Om oss

Hvordan MIREIA har som mål å forme utdanningen innen medisin


MIREIA-prosjektet søker å forbedre opplæringen av medisinstudenter og leger i spesialisering innen medisinsk og kirurgisk utdanning. Konsortiets kliniske utdanningsinstitusjoner vil bidra til å definere prosjektets kliniske krav og behov, gi nødvendig pedagogisk materiale og validere verktøyene som er utviklet med deltagelse av målgrupper. På samme måte vil partnerne dra nytte av den teknologiske utviklingen og kunnskapen som genereres av teknologiske forskningsorganisasjoner og selskaper i konsortiet, som vil gi merverdi til deres opplæringstjenester. Foruten læringsinnhold basert på faktiske kliniske kasus, vil lærestederne ha forskjellige verktøy for å lage og dele sitt eget modellbaserte innhold for medisinsk og kirurgisk opplæring i tekniske og ikke-tekniske ferdigheter. Dette vil utvide utvalget av opplæringsløsninger som tilbys av disse institusjonene, samt nå et større antall studenter. Universitetene vil ha mulighet til å implementere alle de innovative verktøyene for medisinsk utdanning utviklet i prosjektet i opplæringsprogrammene. Dette vil tillate dem å tilby en formativ tjeneste av høyere kvalitet, basert på ny teknologi og tilpasset studentenes behov. Dette vil posisjonere dem som referansesentre på europeisk nivå innen medisinsk utdanning. Teknologiske universiteter vil også innlemme verktøyene for å forbedre/utvide deres ingeniørutdanningsprogrammer. Konsortiet vil skape et nettverk for utveksling av kunnskap og læringsinnhold for medisinsk opplæring, som vil oppmuntre til kunnskapsflyt mellom europeiske institusjoner ved å bruke verktøyene som er utviklet i dette prosjektet i deres opplæringsaktiviteter.


Litt informasjon om status


Behovene identifisert i dette prosjektet er hovedsakelig basert på (1) omfattende erfaring fra kliniske partnere som arbeider innen medisinsk og kirurgisk utdanning, (2) erfaring fra tekniske partnere innen medisinsk teknologi, (3) tidligere europeiske initiativer som S4Game, EASIER, MIS-SIM, FUSIMO, KTS, SurgTTT og MISTELA, og (4) vitenskaplig litteratur. Tradisjonelt har implementeringen av ny teknologi for medisinsk opplæring hovedsakelig vært basert på utvikling av e-læringsplattformer for læring av ikke-tekniske ferdigheter og på anvendelse av simuleringsteknologier for opplæring av tekniske ferdigheter [1-3]. Innføringen av bærbare VR- og AR-enheter har fått stor betydning i trening og kirurgisk behandling [4,5]. Den nylige fremveksten av hybridteknologi som blandet virkelighet (mixed reality), som kombinerer mange av fordelene med VR og AR, gjør det mulig å integrere opplæringsmateriell mer effektivt i brukerens miljø i form av hologrammer og muliggjør interaksjon med dem [6].


Gjennom vår tidligere erfaring har vi identifisert at et kritisk problem i implementeringen av disse pedagogiske løsningene er at de generelt tilbyr innhold som er dårlig interaktivt, ikke veldig personlig tilpasset pasient kasus, noen ganger langt borte fra den faktiske kliniske erfaringen [3], eller som ikke er tilgjengelig for hele det europeiske samfunnet innen klinisk eller kirurgisk opplæring. 3D-anatomiske modeller kan være nyttige for å forkorte læringskurven til medisinstudenter og leger i spesialisering, som kan ha nytte av 3D-rekonstruksjoner basert på reelle preoperative pasientbilder som computertomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MR) studier eller kirurgiske videoer [7 , 8].


Imidlertid mangler det spesifikke retningslinjer for hvordan denne prosessen skal utføres på en effektiv og kostnadseffektiv måte for anvendelse i medisinsk-kirurgisk opplæring.


Med dette i tankene foreslår dette konsortiet en innovativ metodikk som integrerer verktøy og retningslinjer for å utvikle læringsinnhold for medisinstudenter og beboere som ønsker å forbedre sine tekniske og / eller ikke-tekniske ferdigheter. Verktøyene inkluderer visualisering og interaksjon gjennom XR-teknologier av 3D anatomiske modeller generert fra preoperative studier eller gjennom et halvautomatisk verktøy for opprettelse av 3D anatomiske modeller. Anatomiske modeller, med og uten patologier, kan redigeres for å skrives ut i 3D i henhold til retningslinjene som er etablert av konsortiet. Avhengig av hvilken type 3D-print metode, kan disse modellene brukes som treningsmodeller i medisinsk og kirurgisk anatomi, eller som en treningsmodell med mye brukte laparoskopiske bokstreningsoppsett. I tillegg vil veiledere og medisinske fagpersoner kunne gi opplæringsmateriell fra sine kliniske erfaringer, for eksempel preoperative studier, 3D-modeller generert fra disse studiene, og videoer av kirurgiske prosedyrer som elever vil kunne konsultere fra hvor som helst over nett. I tillegg vil mentorer ha et verktøy for å lage personlige virtuelle treningsmiljøer for tekniske og ikke-tekniske ferdigheter som bruker 3D-modellene. Disse virtuelle scenariene vil bli gitt til leger i spesialisering for å støtte deres opplæring i MIS.

 

 

Referanser 1. Oropesa I et al. (2016) MISTELA: Application of a pedagogical model for online learning of MIS nontechnical skills in Europe Br J Surg 103(S1):6. 2. Sánchez-Peralta LF et al. (2010). Construct and face validity of SINERGIA laparoscopic virtual reality simulator. Int J Comput Assist Radiol Surg. Jul;5(4):307-15. 3. Nickel F et al. (2013). Virtual reality does not meet expectations in a pilot study on multimodal laparoscopic surgery training. World J Surg 37(5):965-73. 4. Sutherland J et al. (2019). Applying Modern Virtual and Augmented Reality Technologies to Medical Images and Models. Journal of Digital Imaging, 32(1), 38–53. 5. Kowalewski KF et al. (2016) Development and validation of a sensor- and expert model-based training system for laparoscopic surgery: the iSurgeon. Surg Endosc. 31(5):2155-2165. 6. Sánchez-Margallo FM et al. (2018). Application of mixed reality technology for surgical training in urology. 26th international European Association of Endoscopic Surgery congress. 7. Yang T et al. (2019) Impact of 3D printing technology on the comprehension of surgical liver anatomy. Surg Endosc 33:411–417. 8. Rethy A et al. (2018) Anthropomorphic liver phantom with flow for multimodal image-guided liver therapy research and training. Int J Comput Assist Radiol Surg 13:61–72.


Våre mål

MIREIA vil tilby en innovativ metodikk som inneholder verktøy og retningslinjer for å støtte de tidlige stadiene av medisinsk og kirurgisk utdanning gjennom læringsinnhold og tilpassede opplæringsmiljøer basert på utvidet virkelighet XR-visualiseringsteknologier og 3D-print teknologier. For å oppnå dette vil følgende mål bli tatt opp:

 

Definere veiledere

Å definere vanlige retningslinjer for oppretting av 3D-modeller basert på faktiske kliniske tilfeller og erfaringer fra klinikere som anatomiske 3D-modeller (med og uten patologier) basert på preoperative studier, intraoperative 3D anatomiske modeller og virtuelle scenarier for MIS-trening

Automatisert modellgenerering

Å utvikle et verktøy for halvautomatisk oppretting av tilpassede intraoperative 3D-modeller for opplæring i medisinsk og kirurgisk anatomi. Denne innovative løsningen vil gjøre det mulig for veiledere å generere intraoperative 3D anatomiske modeller intuitivt og semi-automatisk, gjennom et endoskopisk kamera, for senere bruk som pedagogisk materiale. Et innholdsdepot vil bli gitt for å lagre, administrere og dele modeller.

Redigeringsverktøy

Å implementere og / eller integrere et sett med redigeringsverktøy for å lage læringsinnhold for medisinsk og kirurgisk utdanning ved hjelp av utvidet virkelighet XR-teknologi. Mentorer vil bruke disse verktøyene til å gjøre bruk av medisinske bildebehandlingsstudier, 3D anatomiske modeller og kirurgiske videoer for å gi innhold skreddersydd til opplæringsbehovet til medisinstudentene eller leger i spesialisering.

 

 

 

 

 

3D printing metode

Å definere metodiske retningslinjer for 3D-utskrift av anatomiske modeller for deres bruk som treningsmodeller i medisinsk og kirurgisk anatomi eller i laparoskopiske boksetrenere som fysiske modeller for å trene tekniske ferdigheter.

Veileder for utvidet metodológicasvirkelighet metoder

Å definere metodiske retningslinjer for å utvikle læringsinnhold for XR-applikasjoner for å lære og trene tekniske og ikke-tekniske ferdigheter.

Portefølje av læringsinnhold

Å utvikle, basert på case-studier av interesse (medisinsk anatomi, laparoskopi og fleksibel endoskopi), en portefølje med eksempler på læringsinnhold i forskjellige sammenhenger (boksertrenere / VR-simulatorer / utvidet virkelighet miljøer, etc.) ved bruk av 3D-modeller generert under prosjektet.

Verktøy for validering

For å validere verktøyene og læringsinnholdet som er utviklet i prosjektet med sluttbrukere i (minst) fire europeiske land med tre brukstilfeller (anatomi, laparoskopi og fleksibel endoskopi).